Wat is een familieopstelling?

Een familieopstelling is een methodiek waarmee je de dynamieken in een familiesysteem zichtbaar kunt maken. Onbewust beïnvloeden deze dynamieken ons sterk in het dagelijks leven.
Juist doordat het zo onbewust gebeurt is het ontzettend moeilijk om met woorden deze dynamieken bloot te leggen, en dat is nu net de  kracht van een familieopstelling!

Een familieopstelling brengt deze onbewuste dynamieken aan het licht en laat zien hoe gedrag en emoties zich soms generaties lang blijven herhalen zonder dat we ons daar bewust van zijn. Door deze dynamieken zichtbaar te maken ontstaat er inzicht waardoor er vervolgens gewerkt kan worden aan meer rust, balans en verbinding in het hele (familie)systeem.

Het zorgt er daarnaast voor dat je jezelf bewust wordt van onbewuste patronen. Een familieopstelling is een krachtige en intensieve manier van systemisch werken. Het richt zich op de kern, ook wel de laag van de ziel genoemd. Het Inzicht zorgt ervoor dat iemand vaak een grote stap in zijn of haar persoonlijke ontwikkeling kan maken.

Bert Hellinger is de grondlegger van systemisch werken en familieopstellingen. 
Hij ontdekte dat er drie basisprincipes (natuurwetten) in systemen werkzaam zijn.

  1. Posities
    Iedereen neemt binnen het systeem de juiste positie in.
  2. Buitensluiting
    Niemand van het systeem mag buitengesloten worden of er buiten gaan staan. Iedereen hoort erbij. In de huidige generatie maar ook in de vorige generaties.
  3. Evenwicht
    De balans tussen geven en nemen moet kloppen.

Als een of meerdere van deze 3 natuurwetten niet nageleefd worden heeft dat een enorme impact op het systeem. Uitgangspunt is dat kinderen, onbewust en uit liefde, problemen en emoties van ouders of andere familieleden op zich nemen. Deze zogeheten ‘verstrikkingen’ komen in ons volwassen leven op verschillende levensgebieden tot uitdrukking. Bijvoorbeeld in je relaties, vriendschappen, werk en/of gezondheid.

LifeTwist biedt de volgende mogelijkheden:

Opstelling in groepsverband
Tijdens een opstelling stel je personen op in de ruimte die de plek innemen van leden van je huidige gezin of gezin van herkomst. Je vraagt een deelnemer uit de groep te staan voor bijvoorbeeld je vader, je moeder, je partner, jezelf enz. Op het moment dat deze personen op worden gesteld worden er verschillende dynamieken zichtbaar. De manier waarop de personen in het veld zich tot elkaar verhouden, patronen en spanningsvelden die gevoeld worden enz. Sommige dynamieken bestaan al generaties lang. Doordat het zichtbaar wordt, kunnen we andere posities in nemen of bepaalde dingen naar elkaar uitspreken waardoor familieleden hun eigen plek weer in kunnen nemen en er rust in het systeem komt.  

Individuele Opstelling
Tijdens een individuele opstelling werken we met vloerankers. Elk vloeranker vertegenwoordigt een persoon. Je legt deze in de ruimte neer op de plek waar jij de leden van je gezin ziet staan. Vervolgens ga je zelf ook in de ruimte staan en ga je ervaren welke dynamieken er spelen, waar je zelf staat en hoe je situatie kan veranderen door bijvoorbeeld een andere plek in te nemen. Vloerankers kunnen ook ingezet worden als bijvoorbeeld een blokkade die je voelt, een angst of een spanning. Door dit deel op te stellen kunnen tevens dynamieken die in jezelf spelen zichtbaar gemaakt worden.

Workshop familieopstellingen
Regelmatig organiseer ik samen met Brigitte Peeters (www.brigittepeeters.nl) en Dewi Kennis ( www.zelf-kennis.nl) een workshop familieopstellingen om je op een laagdrempelige manier kennis te laten maken met het opstellingenwerk. Het is een 3 uur durende workshop met koffie/thee, een stukje theorie, een stukje praktijk, inzicht, ervaren en op je af laten komen op een geheel ontspannen manier.

 

informeer naar de datums en mogelijkheden via het contactformulier hieronder.

Agenda:

 

Workshop Familieopstellingen woensdag 9 maart 19.00u-22.00u.
Schrijf je nu in!
Kosten 35,- 

 

Locatie:
Holistisch centrum LifeTwist
Breevennenweg 5 5809 EK Leunen